Fiecare canal de promovare online conține în sine date, coduri, algoritmi și multă altă informație structurată astfel încât să ofere rezultatul dorit atât pentru consumator, cât și pentru furnizorul publicității. Publicitatea Google Ads poate fi considerată pe bună dreptate una din cele mai complexe scheme cu algoritmi funcționali în toată structura publicității online.
Însă algoritmul Google Ads nu întotdeauna lucrează în favoarea distribuitorilor de publicitate și asta înseamnă mai multe cheltuieli. Mai jos află care sunt cele 5 tipuri de date pe care trebuie să le utilizezi dacă vrei să ai rezultate mai bune.
În primul rând, nu uita că promovarea cu ajutorul Google Ads înseamnă utilizarea algoritmilor. Aceștia, la rândul lor utilizează date, foarte multe date. O parte din ele pot fi modificate, adaptate datorită setărilor, iar o altă parte - nu. Tipul de licitare în funcție de obiectivul campaniei este doar un exemplu. Această parte te obligă, de multe ori, să pierzi controlul campaniilor Google Ads, iar odată pierdut este foarte greu să înțelegi direcția spre care mergi și să întreprinzi la timp careva acțiuni. De aici putem face următoarea concluzie: dacă dedici mai mult timp setărilor asupra cărora deții control - obții un rezultat mai bun. Află ce setări trebuie să faci pentru un rezultat mai bun în publicitatea Google:
Acest indicator este punctul de referință pentru algoritmul Google Ads. De fiecare dată când se înregistrează o conversie acesta analizează calea utilizatorului parcursă până la efectuarea conversiei și încearcă să optimizeze afișarea anunțurilor persoanelor din aceiași categorie de preferințe, acțiuni, interese cu utilizatorul care a efectuat conversia. Desigur, asta poate crește semnificativ numărul de comenzi reale, iar algoritmul google ads va avea direcția spre care să lucreze. Mai nou (din mai 2020), google clasifică conversiile conform valorii pe care aceasta o prezintă. Acum google va înțelege și valoarea pe care o prezintă o anumită conversie. Ce trebuie să faci?
Așadar, nu trece peste etapa de setare a conversiilor. Fie că alegi să le setezi prin Analytics sau direct din Google Ads, asta te va ajuta să înțelegi ce este pentru tine o conversie - un sunet, completarea formularului, o cumpărătură, etc. iar pentru Google Ads o direcție spre care trebuie să tindă și să își justifice bugetul cheltuit.
Setează obiectivele în Google Analytics , apoi importează-le în Google Ads conform acestor pași:
Apoi, urmează acești pași pentru a seta valoarea fiecărei conversii:
Instrumente și setări - Conversii - Actualizați acțiunile de conversie - Alegeți valoarea conversiei
Segmentele de public, la prima vedere, nu este un instrument care ar necesita prea multe setări. Alegi segmentul de public de care ai nevoie și atât. Însă există momente în care trebuie să înțelegi că google lucrează cu segmentele de public în mod direct. El nu poate estima cât de des sau cine a fost utilizatorul căruia i-a fost afișată reclama. Astfel, îți dai seama că nu toate punctele lucrează pentru binele tău. Să alegi un segment de public pentru rețeaua Display nu este complicat, dar să excluzi unul sau mai multe necesită un pic de muncă și strategie.
De această dată, va trebui să faci setări care ar exclude anumite segmente de public pentru ca algoritmul să lucreze în favoarea ta. Iată care sunt aceste setări:
exclude segmentele de public care au vizitat site-ul tău mai puțin de 10 sec - este clar că utilizatorul a ajuns pe el din greșeală și a ieșit aproape imediat;
ai grijă ca segmentele tale de public să nu se repete în mai multe grupuri de anunțuri. Pentru aceasta exclude segmente de public între grupe. Exemplu: ai o campanie de remarketing și una display cu targetare personalizată - exclude lista de remarketing din campania display personalizată ca să eviți dublura de afișări pentru același utilizator.
exclude segmente de public care îl crezi ineficient - vârstă, date demografice, statut, interese, etc.
exclude segmentele de public care deja a efectuat acțiunea de conversie într-o campanie și/sau include-o în altă campanie peste un oarecare timp. (în funcție de timpul de decizie pentru procurarea produsului sau frecvența cu care acesta poate fi achiziționat).
Așadar, pentru ca în campaniile Display, unde, apropo, algoritmul Google Ads are mai multă libertate de acțiune, trebuie să folosești setări prin metoda excluderii. Așa vei avea un rezultat cât mai eficient, iar filtrele folosite te vor asigura că publicitatea ajunge pe acele ecrane de care ai nevoie.
Bugetele pentru algoritmul Google Ads nu sunt altceva decât cifre, ceea ce nu poți spune și despre noi, oamenii. Dorința de a economisi este specifică tuturor, iar dacă vei utiliza tipul de licitare în favoarea ta, atunci ai putea reuși în asta. Când ajungi să alegi tipul de licitare trebuie să alegi cu atenție. Asta pentru că un tip de licitare ales incorect nu va lucra deloc pentru binele tău.
În primul rând trebuie să înțelegi că poți achita per mia de afișări, per click sau vizionare (pentru campanii video). Dar ai grijă - în funcție de ce obiectiv alegi, acestea pot fi accesibile parțial.
Unul din cele mai eficiente tipuri de licitare este cea manuală. De ce? Pentru că ai posibilitatea să dirijezi singur prețul per click, ceea ce înseamnă că algoritmul Google Ads va lua în considerație acest indicator de fiecare dată când va afișa publicitatea ta. Aici îți rămâne doar să decizi singur ce poziție vrei să ocupi la licitație și să setezi acea suma individual.
Setările cu privire la timpul, frecvența și perioadă te ajută să nu te promovezi non-stop dacă nu ai nevoie de asta. Indicatorul frecvenței trebuie să-l folosești pentru a limita numărul de afișări pe zi pentru un utilizator. De ce ai nevoie de asta? Pentru a oferi aer consumatorului ). Aici și un mic exemplu: Nu demult am efectuat o comandă online la un magazin de cosmetice. Produsele au venit rapid, întrebări nu sunt. Dar de fiecare dată când navigam pe internet publicitatea magazinului era peste tot în cantități triple. Toată ziua vedeam aceleași produse pe care deja le-am procurat (publicitate cu feed de date).
Asta deranjează. Asta cheltuie buget.
Așadar, în cazul dat, magazinul de cosmetice a făcut două greșeli - nu a exclus segmentul de public care deja a efectuat cumpărătura și nu a limitat frecvența cu care să se afișeze anunțurile sale. Cu siguranță, respectarea acestor doi pași i-ar fi salvat o sumă bună din banii pentru publicitate.
Chiar dacă este un tip de date arhicunoscut, mulți încă îl ignoră la setarea campaniilor de promovare. Cuvintele cheie negative te vor ajuta ca algoritmul Google Ads să lucreze în favoarea ta, afișând publicitatea ta doar căutărilor relevante. Cum poți ști care sunt cuvintele negative ce trebuie incluse în campanii?
Analizează termenii de căutare;
Analizează rezultatele oferite de instrumente sau extensii web destinate generării de cuvinte cheie;
Utilizează planificatorul de cuvinte cheie din Google Ads;
Analizează nișa de promovare și exclude ceea ce nu face referire la brandul, compania, produsul tău.
Exclude tot ce găsești prin aceste metode și adaugă tot ce e potrivit pentru tine. Cel mai important în acest lucru e să tragi o linie roșie între cuvinte cheie pozitive și negative, să le cunoști și să le incluzi acolo unde este locul lor. Altfel, doar algoritmul Google Ads va decide care sunt căutările relevante pentru tine, iar asta nu întotdeauna îi reușește de minune.
La final, nu uita că toate setările suplimentare pe care le incluzi sau excluzi pentru algoritmul Google Ads îți vor salva din buget și vei avea rezultate mai bune. Tot ce trebuie să faci este să dedici puțin timp și răbdare pentru fiecare din ele, iar la final de lună vei vedea că raportul de performanță arată altfel. Baftă!