Google Analytics 4: Upgrade pas cu pas

Recent, Google Analytics a făcut posibilă migrarea de la vechea versiune Analytics la cel mai nou update în analiza datelor web  - Google Analytics 4. În acest articol vei afla cum să setezi pas cu pas noul upgrade și să obții toate beneficiile unui cont de analiză GA4.

Ce este Google Analytics 4?

Google Analytics 4 este o nouă versiune a Google Analytics având la bază  principiul proprietății App + Web care a fost lansat anul trecut. Noua abordare ne permite să urmărim acțiunile utilizatorilor pe site sau pe o aplicație conform unei logici unice de colectare a datelor și să analizăm aceste informații într-o singură interfață. Mai multe detalii despre ce presupune Google Analytics 4 poți afla în acest articol  de pe blog.

Trebuie să mai știi că, dacă nu ai un cont de Analytics, la crearea acestuia sistemul îți oferă posibilitatea să creezi  în mod implicit versiunea nouă GA4. Totuși încă se mai păstrează și posibilitatea de a selecta versiunea anterioară sau poți opta pentru ambele.

Cum faci upgrade-ul GA4?

Odată ce vei face click pe „Faceți upgrade la GA4”, sistemul îți va oferi posibilitatea de a crea o nouă proprietate de tip „Google Analytics 4” pe baza proprietății curente.

Atenție! 

Proprietatea ta curentă de Universal Analytics nu va fi afectată și va continua să colecteze date.

După ce vei face click pe ,,Vezi versiunea GA4,, se va deschide asistentul de configurare, care te va ajuta să navighezi spre funcțiile care trebuie configurate în noua interfață. 

Dacă ai mai configurat anterior o resursă de tip App + Web, atunci la primul pas de configurare o poți selecta din lista derulantă și poți conecta noua proprietate la cea existentă.

Menționăm că GA4 se află încă în stare de upgrade, de aceea instrumentele funcționale se pot optimiza aproape în fiecare zi. Totuși asta nu înseamnă că e prea devreme pentru a crea o proprietate GA4, deoarece e clar că cu timpul vom trece cu toții spre acest tip de analiză. Deci, nu pierde timpul și vezi mai jos cum să setezi colectarea datelor de bază pentru a fi cât mai familiar cu noua interfață și cu noile upgrade-uri. 

Cum să instalezi GA4 pe site-ul tău cu ajutorul Google Tag Manager?

Pasul #1. În interfața Google Analytics din meniul Fluxuri de date - Detalii flux web, trebuie să copii ID-ul proprietății GA4  (poate începe cu „G-” sau „UA-”.

Pasul #2. Activează opțiunea „Măsurare îmbunătățită” pentru a urmări automat diferite interacțiuni (derulare, căutare pe site, interacțiune cu videoclipuri etc.) pe lângă statisticile standard de vizualizare a paginii.

Pasul #3. Crează în GTM o nouă etichetă de tipul „Google Analytics: configurare GA 4”.

Pasul #4. În câmpul codul de măsurare plasează codul copiat în punctul 1. În calitate de declanșator utilizează ,,Toate paginile,,.

Pasul #5. Dacă nu utilizezi GTM, poți adăuga codul direct pe site, iar pentru un constructor de site-uri sau găzduit într-un CMS (wordpress)  poți vedea detalii la suport.

Pasul #6. Dacă pe site este deja instalată eticheta globală gtag.js, atunci poți configura colectarea datelor pentru noua proprietate fără alte modificări în codul site-ului.

Pasul #7. Verifică dacă codul a fost instalat corect - o poți face la fel cum ai făcut-o până acum - prin Tag Assistant sau prin rapoartele în timp real. 

Cum setezi evenimentele în Google Analytics 4?

Trebuie să știi că evenimentele pe care le poți analiza în noul Google Analytics 4 se diferențiază puțin de cele din Universal Analytics. Pe blog există deja un articol în care poți găsi toate diferențele la acest capitol și îl poți citi aici. 

În noul tip de proprietate sunt disponibile următoarele tipuri de evenimente:

1. Măsurare optimizată. Această funcție poate fi activată în secțiunea Fluxuri de date - Detalii flux web. Când o vei activa, evenimentele se vor înregistra automat.

2. Evenimente înregistrate automat. Acestea sunt evenimente care corespund acțiunilor principale ale utilizatorilor din aplicație sau de pe site. Acestea se înregistrează automat în proprietate dacă este configurată colectarea datelor de bază. 

3. Evenimente recomandate. Acestea sunt evenimente pe care trebuie să le configurezi, folosind nume și parametri standard. Evenimente recomandate pentru diverse activități: 

4. Există însă și evenimente pe care le poți configura singur. Acestea nu au nume predefinite și nu intră în lista celor recomandate. 

5. Interfața Google Analytics 4, permite modificarea evenimentelor existente, precum și crearea evenimentelor noi ca răspuns la activarea celor existente.

Cum setăm trimiterea evenimentelor în GA4 cu ajutorul GTM?

Google Analytics 4 este capabil, by default, să înregistreze evenimente de pe site precum afișările de pagină, căutările pe site sau interacțiunile cu un video. Totuși, asta nu înseamnă că aceste evenimente îți pot reda toată imaginea asupra evenimentelor ce se întâmplă pe site/aplicație și de aceea trebuie să fii gata pentru setarea lor independentă. 

Pentru a seta trimiterea unui eveniment către Google Analytics 4 utilizând GTM, urmează acești pași:

1. Crează o nouă etichetă de tipul „Google Analytics: eveniment GA4”;

2. Selectează eticheta creată pentru a trimite vizualizări de pagină și alte date de bază (Google Analytics: Configurare GA4);

3. Adaugă numele evenimentului, iar dacă evenimentul de care ai nevoie se află în lista celor recomandate, indică-l.

4. Selectează declanșatorul care, în acest caz, este un eveniment personalizat ce se declanșează la trimiterea formularului.

De exemplu, vrei să urmărești evenimentul când un utilizator trimite un formular. Pentru aceasta  setează un declanșator cu vizibilitatea elementelor, indicând selectorul de elemente și condiția de declanșare. Vezi în exemplul de mai jos:

Dacă ai GA4 instalat direct pe site, atunci în acest articol găsești pașii pentru setarea evenimentelor personalizate. 

5. Marchează drept conversie evenimentul creat. Aici e important să știi că evenimentul setat de tine în GTM va apărea în GA4 abia după 24 de ore de aceea va trebui să aștepți puțin până îl vei putea marca ca conversie. Totuși dacă nu vrei să aștepți, poți face asta de sine stătător în secțiunea conversii:

Ai grijă ca numele să coincidă cu cel din GTM:

Nu uita!

Cele mai importante evenimente pot fi marcate ca conversii, ceea ce oferă mai multe posibilități de analiză. Pentru aceasta marchează cele mai importante acțiuni ca conversii din lista cu evenimente. 

După ce vei face asta evenimentele se vor afișa în secțiunea conversii și va începe colectarea datelor cu privire la tipul de atribuire. Ulterior, le poți importa în contul tău de Google Ads pentru a estima valoarea campaniilor publicitare.

Cum facem legătura GA4 cu contul de reclamă Google Ads?

Accesează meniul de Administrator, iar în coloana Proprietate găsești secțiunea Conectare Google Ads. Aici poți conecta unul sau mai multe Conturi Google Ads ceea ce ar însemna că vei putea utiliza segmentele de public, conversiile și alte date din GA4 pentru promovarea Google Ads.  

Cât de necesar este upgrade-ul Google Analytics 4?

În prezent, Google Analytics 4 nu este încă complet pregătit ca să înlocuiască Universal Analytics. Asta pentru că nu toate funcțiile sunt disponibile, iar setul de instrumente apare treptat în conturi. Cu toate acestea, merită să începi să colectezi date în proprietatea GA4 în paralel cu cea curentă pentru a te obișnui cu noua interfață, pentru a înțelege noua logică de lucru și pentru a urmări extinderea funcționalității.

Un lucru este cert - analiza web va avea foarte curând un nou model de funcționare, de aceea cu cât vei fi mai aproape de acesta, cu atât vei reuși să profiți primul de rapoarte și analize capabile să-ți ușureze munca în publicitatea online și nu numai. 

Fii cu degetul pe puls și multă baftă în crearea și utilizarea noului GA4!

Vă sugerăm să lecturați și:

Ce este noul Analytics 4 și cum lucrăm cu el în 2020

Anul 2020 este un an al upgrade-urilor de la Google. Nu a fost o excepție și produsele de analiză web, iar spre final de an utilizatorii de Google Analytics au primit o veste bună...

Citește mai mult 2020-11-13 1872

Setarea Obiectivelor în Google Analytics - ghid practic și recomandări

Atunci când decizi să utilizezi site-ul tău drept activ principal în promovarea afacerii, setarea obiectivelor este primul lucru pe care trebuie să-l faci după setarea contului de Google Analytics.

Citește mai mult 2019-08-28 3248

Ce trebuie să știi despre SEO, Google ADS și Analytics?

Indiferent de domeniul de activitate, prezența pe Google a oricărei companii sau afaceri este obligatorie! Iar poziția pe Google trebuie să devină un punct forte! De ce?

Citește mai mult 2019-03-18 6966